lunes, 8 de noviembre de 2010

PERFECCIONANT LA MÀQUINA: COCCIÓ D'UNA DRY STOUT

 Ahir diumenge vam tenir una gratificant jornada cervesera al nostre local de Blanes. La recepta que havíem preparat va ser una Dry Stout, una versió millorada de la Stout Mas Cremat'09 que vam portar per la Calçotada cervesera de l'any passat (reunió de la ACCE, Asociación de Cerveceros Caseros Españoles), on ens vam donar cita cervesers casolans de Catalunya i d'Espanya. Un dia ple d'activitats cerveseres, i sobretot una espectacular calçotada, que segur que repetirem aquest any.
Bé tornant al tema, aquí podeu observar un detall de la molturació de la malta, un pas previ i molt important per poder extreure el màxim rendiment a la malta.






El molí que fem servir, és un molí tipus corona, que hem tunejat, incorporant-li un motor i un reductor de velocitat, així mentre anem molturant ens permet anar preparant altres tasques.
Bé a la foto de l'esquerra, el que es pot observar és un matraç erlenmeyer col.locat sobre un agitador magnètic, el qual ens perment uns dies abans activar i propagar el llevats que utilitzarem per sembrar el nostre most. L'agitador ens permet oxigenar correctament el most per que els llevats puguin iniciar el seu "màgic procés" de la transformació dels "sucres fermentables"
en alcohol i CO2.
L'aventatge de tenir una solció starter de llevats activats, es que un cop inoculat el most de la nostra producció tan sols triga unes poques hores en iniciar el proces de fermentació, evitant possibles contaminacions, a més la fermentació sól ser més vigorosa i activa, que no pas fent el sembratge directament del envàs.
Bé aquí a la foto, el que us presentem, es una de les millores de la nostra màquina la "Andreu Brewmaster", el que hem fet a estat incorporar un filtre de fals fons a la nostra olla. El cable blau de la dreta es el cable de silicona que protegeix la sonda per controlar les temperatures de maceració.
La "Andreu Brewmaster", es una màquina dissenyada i construïda per nosaltres mateixos. Quasi totes les peces de la màquina estan reciclades
d'altres màquines i usos. A més la màquina es portàtil i quan la tinguem totalment acabada podrem anar a fer birra allà on volguem.... :)


Aquí teniu un detall d'en Pep afegint la malta a la olla de maceració per realitzar l'empast, en aquesta recepta la relació empast gra/H2O ha estat de 3/1. Hem utilitzat cinc maltes diferents i tres llúpols diferents per a la recepta.
Detall de l'empast realitzat, làstima que no es pugui olorar, perquè feia una oloreta boníssima. Un cop acabat la maceració i el rentat del gra, retirem el "bagazo" el qual sempre hi ha algún veí disposat a emporatar-se'l per seu hort, per fer servir d'adob. Ja veieu que fins i tot un cop acabada de fer la seva funció la malta acaba sent reaprofitada com adob i sí tinguessim algun  ramader a prop, per menjar per les vaques, cabres, etc...(diuen que la millor llet, és aquella en la qual les vaques s'han alimentat de la malta feta servir per la cervesa,...no en tinc cap dubte)
Detall inferior de la màquina, en el moment de recircular el most per tal d'homegeinitzar la densitat i acabar d'extreure el almidons convertits ara en alfa amilasas i beta amilasas.
La recirculació es realitza amb ajuda d'una bomba que es troba instal.lada a la part inferior del la màquina.
Aquí un servidor, fent la recirculació del most, fins aconseguir un most el més clar possible (en aquest cas difícil al tractar-se d'una stout) pero eliminant totes les particules i impureses que no ens interessen per a la cocció Ni després per la fermentació.
Una foto d'una part del local on hi ha la barra amb el seu tirador, Les neveres tunejades com a sales de fermentació amb tº controlades, el moli  motoritzat, etc....
HA ESTAT UNA JORNADA CERVESERA COMPLERTA, AMB VISISTES CONSTANTS D'AMICS, FAMILIA, NOUS CERVESERS FENT UN TUTORIAL, EN KRISITIAN (POPAIRE), EN FI UN DIA GENIAL, SALUT I BONA BIRRA A TOTS!!!

1 comentario:

  1. Va ser una jornada fantàstica!! Vam aprendre moltíssim!

    Toni

    ResponderEliminar